Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, reprezentantul României la ministeriala NATO din 3-4 decembrie, a avut la Bruxelles o întâlnire cu Secretarul de Stat american, John Kerry, în cadrul căreia au discutat despre vizita pe care oficialul american o face miercuri la Chișinău, precum și despre situația din Ucraina.
„Am salutat prezența sa acolo”, a povestit miercuri ministru român, cu referire la vizita omologului american în Republica Moldova. „Este un mesaj politic foarte clar de susținere a evoluțiilor democratice și progreselor din Republica Moldova. E un mesaj, o prezență pe care noi o apreciem în Romînia și am căzut de comun acord că este un bun moment ca această vizită să aibă loc la Chișinău”, a adăugat șeful diplomației române.
De altfel, și John Kerry a subliniat marți seară, într-o conferință de presă, că merge la Chișinău pentru „a susține alegerea europeană a acestei țări” și că va merge și în Ucraina în momentul în care „și această țară va reveni pe drumul integrării europene”. Până atunci, însă, Kerry a decis să o trimită miercuri la Kiev pe adjuncta sa, Asistentul pentru Afaceri Europene și Eurastice, Victoria Nuland.
Cu referire la Ucraina, cei doi oficiali au discutat „despre nevoia transmiterii unui mesaj coordonat, de susținere a proceselor democratice din Ucraina, de respectare a drepturilor și libertăților cetățenilor și încurajare a dialogului dintre autorități, opoziție și societatea civilă, pentru asigurarea stabilității interne”.
Dincolo de Parteneriatul Estic, Republica Moldova și Ucraina, Titus Corlățean a profitat de întâlnirea cu John Kerry pentru a-l invita pe Secretarul de Stat american în România. Întrebat de gândul dacă a primit un răspuns la această invitație, Corlățean a subliniat că invitația a fost acceptată de principiu. „Urmează să discutăm perioada cea mai bună. John Kerry mi-a spus de mai multe ori că dorește să vină în România”, a spus ministrul de Externe.
Retragerea din Afganistan
Întrebat de gândul dacă a discutat cu oficialul Administrației Obama despre tranzitul trupelor americane prin România, în cadrul retragerii din Afganistan, Titus Corlățean a replicat că nu există detalii suplimentare: „Nu am discutat (despre retragerea via România, n.red.), am menționat ca un punct de cooperare foarte important pentru anul viitor, dar aici nu sunt chestiuni divergente. Detaliile nu le stabilim noi, la Ministerul de Externe, sunt detalii pe care alte instituții ale statului le discută”.
Nici legat de contingentul român din Afganistan post-2014, ca parte a misiunii internaționale de asistență, nu există informații noi. România, la fel ca toți aliații și partenerii NATO, așteaptă semnarea de către președintele Hamid Karzai a acordului bilateral de securitate cu SUA (BSA), pentru ca, ulterior, să poată fi semnat și un acord la nivel de NATO (Status of Forces Agreement – SOFA), care să asigure cadrul juridic pentru o prezență în Afganistan după 2014, a explicat liderul MAE.
(Corespondență din Bruxelles de Alina Matiș)